Hvordan kan en fagblogg fremme læring?
- Fagblogging kan oppfordre til høyere grad av tekster, da andre skal lese det en skriver. Du vil selvfølgelig vise deg fra din beste side, men hvis du skriver et svakt blogginnlegg og kommentarere reflekterer det, vil det kanskje oppfordre til mer jobbing med teksten. Fagblogging kan virke som motivasjon for gode tekster, men på en annen side demotiverende. Det er ikke gøy å skrive tekster gang på gang og aldri få det til, samme hva medelever kommenterer.
- En har mulighet til å få kritiske tilbakemeldinger på en enkel og grei måte, men dette kan dog ha negative sider, hvis en for eksempel er en svak skriver. Dette kan føre til svekket motivasjon for videre skriving, hvis en får mange "negative" tilbakemeldinger. Derfor er det viktig for de som kommenterer at de tenker seg om hvem som skal lese vurderingen. I starten kan dette føles vanskelig og unaturlig, men det er en stor del av en læreres hverdag. Elevvurdering må innøves. Hva skal en se etter, hva bør forbedres. Tar en med alt eller velger du ut det viktigste?
- Kan skape stress og ubehag, men dette vil jeg tro er i startfasen. Jeg har hørt medstudenter kommentere at de ikke liker at andre kan lese hva de skriver. De er redd for skrivefeil, rare formuleringer eller dumme seg ut. Dette er forståelsesult, men en bør komme seg ut av komfortsonen så fort som mulig. Dette skal vi jobbe med i en god tid fremover, så en positiv innstilling til fagblogging kan være nødvendig for gode resultater.
- Effektiv og god måte på å få innsyn i andres synspunkter. Jeg kan lett klikke med inn på bloggen til Christian og lese hva han syntes om akademiske tekster. Hvis jeg for eksempel står fast i en tekst kan det være nyttig å lese andres syn på samme sak. Dette kan også være en ulempe, da det kan være lett å stjele og/eller kopiere andres ideer.
- Masse informasjon er tilgjengelig, og gjerne komprimert. Istedet for å slå opp i flere bøker om akademiske tekster, kan jeg lese medelevers blogginnlegg om det samme. Dette sparer tid og krefter. En bør alikevel ha et kritisk øye til det en leser, siden en fagblogg ikke er en god kilde til teori. En bør bruke det som en slags wikipedia-artikkel, en enkel innføring i et tema.
- Forum for diskusjon og læring. For noen elever er det ikke like enkelt å rekke opp hånda i klassen under diskusjoner. Med fagblogging kan en "gjemme" seg bak PC-en, og virkelig si det en mener. Dette tror jeg kan være et godt verktøy for de sjenere elevene i en klasse.