Redigering 27.11.2018:
Kahoot er nok ikke et samhandlingsverktøy, til tross for den store begeistringen jeg fikk av å se Kahoot på en liste over teknologiske verktøy, så er det ikke et samhandlingsverktøy på samme måte som for eksempel Paddlet eller Popplet. Det gikk rett og slett litt fort i svingene da jeg bruker Kahoot mye i min lærerhverdag. En grunn til at Kahoot ikke er et samhandlingsverktøy er at man ikke kan jobbe samtidig på forskjellige enheter på samme dokument/quiz på Kahoot. Det går an å bruke det i gruppesammenhenger som f.eks. så kan elevene lage hver sin Kahoot, dele de med hverandre og samle inn data om hverandre. Dette eksempelet kunne vært relevant for mattefaget hvor en kunne brukt det innenfor prosentregning. Likevel så er det ingen samhandling mellom elevene i nåtid, dessverre.
En bedre beskrivelse av Kahoot er at det er en interaktiv læringsplattform. En læringsplatform for elevene og et godt verktøy for at elevene kan gi tilbakemelding til læreren.
Original tekst:
Kahoot er et
Jeg har i størst grad erfaring med førstnevnte siden jeg nå lager quiz-er til hver fredag som en ukesoppsumering med klassen min. Dette gjør jeg for å kartlegge hva elevene har fått med seg. Spørsmålene blir laget utifra de målene som vi følger i undervisningen den aktuelle uken og disse står på ukeplanen. Denne formen for vurdering gir meg en OK oversikt over hva klassen har lært fra uke til uke. Jeg kan også lagre et dokument med et mer detaljert innblikk i hva hver enkelt elev har svart, hvor kjapt de svarte på hvert spørsmål, hvor mange riktige de får tilsammen, svarprosent på klassen, osv. Hver gjennomføring du gjør blir lagret på profilen din og du kan kikke på resultatene langt tilbake i tid. På denne lenken kan du se hvordan det ser ut.
Her ser jeg hvor mange som har svart på de forskjellige svaralternativene, gjennomsnittlig tid hver enkelt svar fikk, hvor mange poeng eleven fikk på spørsmålet og hvor lang tid hver elev har brukt på spørsmålet. Ved hjelp av slike tall kan jeg blant annet se hvem som bare tuller og trykker på tilfeldige svar og hvem som tenker seg om.
En annen side ved Kahoot er at det er enkelte elever som har vanskeligheter for å ta det seriøst. Jeg har poengtert at jeg kan avsløre hvem som bare gjetter, hvem som tuller og at dette er en måte for meg å kartlegge elevens innsats og læring den uken. Likevel er det noen elever som ikke forstår at dette ikke bare er spill og moro.
Det er også viktig at lærer holder god struktur og er streng på gjennomføringen av quiz-ene. Jeg går alltid gjennom svarene etter hvert spørsmål, spesielt hvis det er mange som tar feil. Da får vi repetert det som mange da ikke har fått med seg. Jeg har også etter erfaring lært at det er lurt å skru av lyden når man gjennomfører quiz-er på Kahoot siden elevene blir lett veldig gira og stressa av å ha på lyden.